הסכת והשכל

מרכזי היהדות

ביום א' הבא, [3 בדצמבר 1944] פותחים במדוד "הסכת והשכל", (משעה 5:30 עד 5:55 אחה"צ) בסדרה חדשה על "מרכזי היהדות ותרומתם לקיום האומה".

''עוד בהיותו עם יושב על אדמתו הכין לו ישראל סבא כלי-גולה, אשר יסייעו בידו להחזיק מעמד בצוק העתים של נדודים, השפלה וחיים ללא קרקע ממשית תחת רגליו במשך אלפי שנים", כותב עורך הסדרה, ד"ר מיכאל הנדל, ''דברי הנביאים בימי הבית הראשון, פעולתם המבורכת של הסופרים ואנשי כנסת הגדולה, פעלם הנאדר של התנאים והאמוראים - שמשו יסוד מוסד, שעליו בנו הדורות הבאים בנין איתן, ששום פגעי זמן ומקום לא יוכלו לו, ובהוסיפם נדבך על גבי נדבך בצרו וחישלו את רוח האומה גופה".

בסדרה זו יצוין אפיים המיוחד של מרכזי היהדות השונים במשך הדורות והקו המקשר והמרתק את כל הדורות - תודות לתרומה, שתרם כל מרכז ומרכז.

הראשונה בסדרת תכניות אלו תוקדש למרכז היהודי בבבל ותוגש על ידי י. כנעני.

"בתחילת המאה השלישית לספה"נ, עוד לפני שקיעת רוח התורה והחכמה בא"י, החל הישוב היהודי בבבל לתפוס את מקומה של ארץ·המולדת, ויצר בין נהר פרת ונהר חדקל מרכז רוחני חדש לעם היהודי, המפוזר בארצרת שונות. אולם לא רק מרכז רוחני יצר לו הישוב היהודי הגדול בבבל, אלא גם מעמד מדיני חפשי ומצב כלכלי בטוח ואיתן", כותב מר כנעני. ''ראשי הישיבות מבין האמוראים והסבוראים והגאונים יוצרי התלמוד, בוניו ומפרשיו - השפעתם המרובה והמסונפת מתפשטת גם מחוץ לגבולות ארץ בבל ומגעת עד למרחקי-תבל. לאט לאט נטלו לעצמם בני הגולה שבבבל את ההגמוניה השלמה ביהדות ויסדו את המרכז האבטונומי-היהודי על גבול הפרת והחדקל לתפארת עמם. עלה בידם לא רק ליצור יצירה מונומנטלית ונהדרה נמו התלמוד הבבלי, אלא גם להביא את העבודה הכבירה הזו לידי גמר וחתימה, יצירה שהפכה במורצת הדודות לכלי-הזיין הרוחני המובהק של האומה הישראלית".

הגלגל, כרך ב' גליון מס' 11 עמוד 18